Dýňový sirup do kávy
Na domácí dýňový sirup do vaší kávy budete potřebovat:
- jednu menší nebo polovinu dýně Hokkadio
- 300g cukru
- 600 ml vody
- dýňové koření: hřebíček, skořice, muškátový oříšek, zázvor a třeba ještě badyán kardamom, pepř, vanilkový lusk, či kůru z pomeranče
Příprava dýně
Nejprve potřebujete vytvořit dýňové pyré. To připravíte tak, že dýni rozkrojíte, vydlabete semínka, nakrájíte na měsíčky, odstraníte slupku a dáte péct do předehřáté trouby na 200°C. Dýni pečete rozloženou na plechu pokrytém pečícím papírem dokud nezměkne. Upečenou dýni nechejte vychladnout a pak ji rozmixujte na pyré.
Kořenový sirup
Dále si připravte kořenový sirup. Do hrnce nalijte vodu a přisypte cukr i koření. Na mírném plamenu nechte cukr ve vodě rozpustit. Pak přidejte dýňové pyré a dohromady vařte ještě zhruba 20 minut dokud směs nezačne houstnout.
Můžete, ale i nemusíte přecedit
Uzavřenou směs nyní přeceďte přes plátýnko, aby protekl jen čirý sirup. Pokud však chcete více originální dýňové latté, tak směs neceďte, jen vytáhněte pryč kousky koření a dýňovou omáčku nalijte do uzavíratelné sklenice. Omáčku či sirup pak skladujte v chladu a spotřebujte zhruba do měsíce.